Глобальний альянс з покращення харчування допомагає ТМ «Хлібна Хата» з випуском йодованого хліба

Галузь:

hlibna hataВ рамках проекту з профілактики йододефіциту у населення Глобальний альянс з покращення харчування (GAIN)  подарував виробничим підрозділам «Концерну Хлібпром» обладнання для визначення рівня йоду в солі, що входить до складу хліба.

Представник GAIN Ірина Сафронова розповіла, що в Україні відсутні державні програми з профілактики йододефіциту. Натомість світова спільнота знає багато успішних державних програм по боротьбі з ним, які базуються на використанні йодованої солі. Це історії таких країн, як Швейцарія, Данія, Австралія, Канада, Нідерланди. Але поки законодавчі ініціативи в нашій країні залишаються на розгляді в уповноважених органах, кожен може сам подбати про свою родину, використовуючи йодовану сіль та продукти з її вмістом.

«Хочу подякувати нашим партнерам по проекту за їхню підтримку спільної програми, − прокоментував операційний директор ПАТ «Концерн Хлібпром» Юрій Роговий. −  Ми співпрацюємо вже з 2011 року. З того часу ТМ «Хлібна Хата» не тільки випускає для населення частину хліба з додаванням йодованої солі, але й провадить інформаційну кампанію. Разом ми випустили та поширюємо листівки і постери, які інформують  про загрози йододефіциту, необхідну норму споживання цього елементу і розвінчують міфи щодо йодованої солі в нашому раціоні. В результаті наше починання підхопили хлібопекарі в інших регіонах, що також є поступом цього руху. Адже в умовах, коли нестачу йоду відчуває 70% населення, важливо поширювати цю практику на усі області».

Як зазначив Юрій Роговий, обладнання, яке отримало підприємство, допоможе надати контролю за йодованою сіллю такого рівня, який представлений в інститутах МОЗ. А фахівці та лабораторні умови на заводах для цього є.  Тож тепер в компанії будуть не тільки сертифікати якості від постачальників цієї продукції, але й проводитимуться власні ґрунтовні дослідження.

На сьогодні ТМ «Хлібна Хата» виготовляє з додаванням йодованої солі такі різновиди хліба − «Звичайний», «Софіївський», «Курортний» та «Карпатський особливий».

«Концерн Хлібпром», до складу якого входить ТМ «Хлібна Хата», отримав у Інституті екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя висновки безпечності продукції, збагаченої йодом.

Довідка:

 Глобальний альянс з покращення харчування (GAIN) створений за ініціативою ООН в 2002 році. Метою GAIN є поліпшення життя найбільш вразливих груп населення через вирішення питань харчування.  В даний час GAIN надає допомогу більш ніж 400 мільйонам осіб (половину з яких складають жінки і діти) в понад 30 країнах світу.

ПАТ «Концерн Хлібпром» входить до групи найбільших виробників хліба в Україні і об’єднує в своєму складі 8 виробничих підрозділів у Львівській та Вінницькій областях. Компанії належать торгові марки – «Хлібна хата», «Львівський хліб», «Живий злак», «Вінницяхліб», «Bandinelli», «Любляна», «Наминайко».